vrijdag 31 juli 2015

Hitflits: Roger Waters krijgt alsnog zijn waardering en scoort daarmee een uniek hitfeit

De nieuwe #1 in de Album Top 100 … is een album dat al 23 jaar oud is! Amused To Death van Roger Waters verscheen in 1992 en bereikte de tiende plaats. Anno 2015 is het album  opnieuw uitgebracht in een zogenaamde Deluxe Edition. De veertien tracks zijn door de stereomixer gehaald door techneut/producer James Guthrie, waardoor een 5.1 surround mix ontstond, uitgebracht op sacd. Een techniek die in 2013 ook werd gebruikt voor Close To The Edge van Yes. Daarnaast is het album van Waters ook verkrijgbaar op vinyl (2 lp picturedisk) en blue-ray.

Amused To Death was in 1992 het derde soloalbum van Roger Waters, voormalig leadzanger  en  mede-oprichter van de Britse rockband Pink Floyd. Waters schreef het conceptalbum tijdens zijn Radio K.A.O.S. tour. De titel is geïnspireerd op het boek Amusing Ourselves To Death: Public Discourse In The Age Of Show Business uit 1985 van de Amerikaanse schrijver Niel Postman.

eindelijk waardering

In 1992 plaatste Roger Waters Amused To Death in het rijtje Pink Floyd albums The Dark Side Of The Moon en The Wall. Met een 8e plek in de Britse albumlijst en een 21e in de Amerikaanse albumlijst vond Waters zijn album destijds ondergewaardeerd. Met een 1e plaats 23 jaar later, krijgt het album alsnog de waardering die het – volgens Waters – verdient. In ons land is het na The Pros And Cons Of Hitch Hiking uit 1984, zijn tweede #1-album.

uniek: op herhaling op #1

Amused To Death van Roger Waters stond in 1992 elf weken genoteerd. Anno 2015 behaalt het album in Deluxe Edition in de twaalfde week de eerste plaats. Het is daarmee het eerste album dat tijdens een herhalingsoefening de eerste plaats bereikt.

Back To Black van Amy Winehouse redde het net niet op 30 juli 2011. Na haar overlijden op 21 juli, stond haar muziek weer volop in de belangstelling, waardoor Back To Black op herhaling ging, maar in eerste instantie werd tegen gehouden door 21 van Adele. De week daarop steeg Back To Black alsnog naar de eerste plaats. Overigens stond het album tijdens haar leven al veertien weken op de eerste plaats.

ALBUM TOP 5

1. HH  Roger Waters Amused To Death Deluxe Edition
2. EW  Marco Borsato: 25 Jaar Marco Borsato De Studio Albums
3. EW  Rein Marcha: Mijn Hart Zingt
4. (3)   Kensington: Rivals
5. (7)   Original Soundtrack: Frozen

Currents van Tame Impala, vorige week gestegen naar de eerste plaats, zakt deze week naar de negende plaats.

Bij ons gaat Born In The Echoes van the Chemical Brothers hard onderuit, van #4 naar #31, maar in de Britse albumlijst scoren Tom Rowlands en Ed Simons er deze week hun zesde #1-notering mee. En het levert het duo ook nog een bijzonder record op, want ze passeren daarmee the Prodigy met vijf #1-noteringen als dance-act met de meeste #1-noteringen. Bij de singles blijft 'Black Magic' van Little Mix voor de derde week het bestverkochte en gestreamde nummer.

Terug naar onze lijsten. Wat gebeurt er nog meer in de Album Top 100? Lees even mee met het restant eerste weeks noteringen:
#11 Joe Satriani: Shockwave Supernova
#13 Lamb of God: VII - Sturm Und Gedrang
#20 Symphony X: Underworld
#23 Warren Hayes feat. Railroad Earth: Ashes & Dust
#28 Jill Scott: Woman
#68 Alan Jackson: Angels And Alcohol

SINGLE TOP 5

1. (1)   Nicky Jam & Enrique Iglesias: El Perdón (derde week)
2. (3)   Felix Jaehn feat. Jasmine Thompson: Ain’t Nobody (Loves Me Better)
3. (2)   Lil’ Kleine & Ronnie Flex: Drank & Drugs
4. (4)   Major Lazer feat. DJ Snake & Mø: Lean On
5. (6)   Avicii: Waiting For Love

Nieuw bij de bovenste tien is ‘Can’t Feel My Face’ van the Weeknd, dat in de zevende week van 17 naar #10 stijgt. Afgelopen woensdag verscheen de videoclip, waarin hij letterlijk in vuur en vlam staat.
‘Can’t Feel My Face’ is na ‘Earned It’ (#8 in februari), de tweede top 10-notering voor deze Canadese artiest. Naast deze twee nummers staat hij ook nog met ‘The Hills’ genoteerd, op #74 van #80. Eind augustus verschijnt zijn tweede album Beauty Behind The Madness.

De grootste stijgers:
#11 (22) Lost Frequencies feat. Janieck Devy: Reality
#23 (49) Calvin Harris & Disciples: How Deep Is Your Love
#36 (47) R. City feat. Adam Levine: Locked Away
#40 (60) Alvaro Soler: El Mismo Sol
#52 (63) Axwell Λ Ingrosso: Sun Is Shining
#59 (69) Silentó: Watch Me (Whip / Nae Nae)
#72 (84) Childsplay feat. Jayh: Bobbel
#79 (95) Years & Years: Shine

Dan volgen hier nog de vier eerste weeks noteringen:
#83 Demi Lovato: Cool For The Summer
#92 Meek Mill / Nicki Minaj / Chris Brown: All Eyes On You
#94 Vigiland feat. Tham Sway: Shots & Squats
#98 Tinie Tempah feat. Jesse Glynne: Not

Wat mag je dit weekend nog van ons verwachten? Natuurlijk een nieuwe Megaman met alle details over de nieuwe noteringen. Ook vanzelfsprekend zijn de albumsnippers, te lezen op de nieuwssite van 3FM. En als allereerste nog vanavond een blik op de nieuwe Britse hitparade, die op dit moment nog wordt uitgezonden via de BBC-radio. Verser kan dus bijna niet!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten