vrijdag 17 februari 2017

Hitlits: Rag ’n Bone Man pakt eerste plaats met debuutalbum

In de Sound of 2017, de jaarlijkse lijst van de BBC met de acts die het gaan maken dit jaar, eindigde Rag ‘n Bone Man op de tweede plaats. Eerste werd r&b zangeres RAY BLK.
Maar in tegenstelling tot de winnares, die voorlopig nog geen album uit heeft, scoort Rag ‘n Bone Man deze week een eerste plek met zijn debuutalbum Human. Niet alleen bij ons, maar onder andere ook in de Britse albumlijst, waar het met 117.000 exemplaren (waarvan 67% fysieke verkoop!) zelfs het snelstverkopende debuutalbum van een mannelijke artiest is in dit decennium.

Op 14 april komt Rory Graham, zoals hij echt heet, naar de Melkweg in Amsterdam. Dat zou wel eens zijn laatste concert kunnen zijn in een kleine zaal, dus mis het niet!

ALBUM TOP 5

1. EW  Rag ‘n Bone Man: Human
2. (3)   Kensington: Control
3. EW  Romy Monteiro: Tribute To Whitney
4. (5)   Adele: 25
5. (2)   Ed Sheeran: X

Ze moesten er zes albums opwachten, maar vorige week was het voor de Britse band Elbow eindelijk zover: Little Fictions, hun zevende album, bereikte de eerste plaats. Meestal zakt een album de week daarop een paar plaatsen, maar Little Fictions maakt het wel heel bont, door naar de elfde plaats te zakken. Zo’n grote zakker vanaf de eerste plaats is niet meer voorgekomen sinds 10 april 2014, toen Daydreams In A Blackout van Di-rect nog dieper viel, naar de twaalfde plaats. De grootste val vanaf de eerste plaats is naar de 50e plaats op 7 januari 2012. Dat betrof dan wel een kerstalbum: Christmas van Michael Bublé.

Gaan we over naar de andere eerste weeks noteringen:

#3 Romy Monteiro: Tribute To Whitney
Zo moeder zo dochter. Romy Monteiro is de dochter van musicalster Antje Monteiro, geboren als Antje Truggelaar. Ook Romy, geboren uit het huwelijk van Antje met de Portugees-Angolese muzikant Carlos Monteiro op 13 november 1992 in Utrecht, belandde na haar deelname aan the Voice of Holland in de wereld van de musical.
In 2015 maakte Romy haar debuut in ‘The Bodyguard’, waarin ze Rachel Marron speelde, in de gelijknamige film vertolkt door Whitney Houston. Voor haar rol kreeg Romy in 2016 de Musical Award voor aanstormend talent. Niet vreemd dus dat ze een cd opnam met liedjes van Whitney Houston, die vijf jaar geleden overleed.

#12 Soundtrack: Fifty Shades Darker
De single ‘I Don’t Wanna Live Forever’ van Zayn & Taylor Swift, klimt in de negende week van de negende naar de zesde plaats. Het nummer is afkomstig van de soundtrack Fifty Shades Darker, waarop ook nummers staan van onder andere Sia, Tove Lo en John Legend. Fifty Shades Darker is de opvolger van Fifty Shades of Grey en de voorloper van Fifty Shades Freed, naar de boeken van de Britse schrijfster Erika Leonard.

#16 Blackfield: V
Blackfield is een project uit 2011 van de Britse muzikant Steven Wilson (oprichter Porcupine Tree) en de Israëlische rockzanger Aviv Geffen. V is het (ja ja) vijfde album van Blackfield, opgenomen in 2015-2016. Bijna was er geen Blackfield meer geweest, omdat Steven Wilson in 2014 aankondigde de band te verlaten om verder te werken aan zijn solocarrière. Naast het album van Blackfield, werkte hij ook aan zijn eigen albums.

#38 Knight Area: Heaven And Beyond
Dit jaar viert de Nederlandse symfonische rockband Knight Area het 12,5 jarige bestaan. In die jaren heeft de band, dat aanvankelijk een soloproject was van toetsenist Gerben Klazinga, in binnen en buitenland opgetreden, onder andere in de Verenigde Staten van Amerika. Heaven And Beyond is het zesde studioalbum van Knight Area.

#46 the Mysterons: Meandering
Al sinds 2015 spelen een aantal leden van het Nederlandse collectief Jungle by Night samen met andere muzikanten in de groep the Mysterons. Eind December 2016 gaf Jungle by Night het laatste concert, omdat ze na vijf jaar en veertig shows een adempauze nemen.

Dat geeft drie leden van het collectief, Peter Peskens (bas), Pyke Pasman (toetsen) en Sonny Groeneveld (drums) de gelegenheid om nu definitief door te gaan met the Mysterons, samen met zangeres Josephine van Schaik (van de psychedelische band Odile) en Jordy Sanger (van de grungerockband Orange Maplewood).
Na een EP in 2015, komt de groep met het album Meandering. De naam Mysterons ontleenden ze aan de jaren ’60 poppenserie ‘Captain Scarlett and the Mysterions’, verwant met the Thunderbirds.

#66 Matt Winson: Woodfalis
Uit Leiden komt de indieband Matt Winson, met Matthijs Steur, Pieter van Winsen, Thomas van Winsen en Magnuss Baugis (afkosmtig uit Letland). Aanvankelijk was de band een samenwerkingsverband tussen Matthijs en Pieter, die op een zolderkamertje vijf jaar lang samen liedjes schreven. Daarop besloten ze de band Matt Winson te beginnen. Na de EP Glowing Eyes in 2015, komt de band nu met een heel album: Woodfalls. Het album is opgenomen in de Wisseloord Studios in Hilversum met producer Frederic Gervais, die bassist was bij onder andere Alain Clark.

#67 Thievery Corporation: The Temple Of I & I
Het is zeventien jaar geleden dat Rob Garza en Eric Hilton uit Washington DC, als Thievery Corporation, voor het eerst én het laatst stond genoteerd. Dat was met het album The Mirror Conspiracy (#80 in 2000). Niet dat het duo in de afgelopen jaren geen albums meer uitbrachte, maar die kregen bij ons geen voet aan de grond. The Temple Of I & I is inmiddels het achtste album van het duo dat op 1 maart een concert geeft in Paradiso in Amsterdam.

#88 Zefanio: Zefanio
De laatste nieuwe notering komt voor rekening van Zefanio met de gelijknamige EP. Zefanio Wielzen, geboren op 21 juni 1991 in Amsterdam, rapte tot 2014 nog in het Engels, maar uiteindelijk ging hij over op de Nederlandse taal. ‘Freak’ uit 2014 is de eerste track van hem die op YouTube belandde. Begin januari 2016 bracht hij zijn eerste nummer uit: ‘Ook Down’, dat niet op zijn EP Zefanio staat. ‘Laatste Keer’ feat. Jonna Fraser (#77 in 2016), staat daar wel op. Aan het album werkten verder nog Jayh, Josylvio, Dopebwoy, Shanee en Stepherd mee.

waar is Prince?

Vorig weekend werd de volledige catalogus van Prince vrij gegeven zowel als download als stream. Wij hadden een hausse aan Princealbums verwacht, maar dat is niet het geval. Op #100 gaat het verzamelalbum 4ever op herhaling. Wellicht in de Midprice Top 50 dan, de lijst met goedkoop geprijsde albums? Nee, ook daar is het alleen Purple Rain dat op #13 op herhaling gaat. Toch vreemd.

SINGLES

Voor de zesde week voert ‘Shape Of You’ van Ed Sheeran de Single Top 100 aan. Daarmee evenaart de jarige Sheeran (vandaag is hij 26 jaar geworden) zijn eerste #1-hit ‘Thinking Out Loud’ uit 2014/2015. Wie jarig is trakteert en dus lanceerde Sheeran vandaag een nieuw nummer: ‘How Would You Feel (Paean)’, van zijn derde album Divide dat op 3 maart uitkomt. Volgende week vrijdag komt hij daarover vertellen in RTL Late Night.

SINGLE TOP 5

1. (1)   Ed Sheeran: Shape Of You (zesde week op #1)
2. (2)   Ronnie Flex feat. Frenna: Energie (op bijna 38%)
3. (8)   Martin Garrix & Dua Lipa: Scared To Be Lonely
4. (4)   the Chainsmokers: Paris
5. (3)   Clean Bandit feat. Sean Paul & Anne-Marie: Rockabye

Rest nog de eerste weeks noteringen:
#10 Jairzinho feat. Sevn Alias, BKO & Boef: Tempo
#24 Katy Perry feat. Skip Marley: Chained To The Rhythm
#83 Sjur feat. Chris Crone: Let Me Love You
#86 Petit Biscuit: Sunset Lover
#91 Sia: Never Give Up
#95 Flo Rida & 99 Percent: Cake
#97 LouiVos x Kingsize x 3robi: Sinds Een Puber

Met negen nieuwe noteringen in de albumlijst en zeven in de singlelijst hebben we weer genoeg hitvoer voor een nieuwe Megaman, die je later dit weekend tegemoet kunt zien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten