zondag 9 april 2017

Albumflitsen bij week 14 - 8 april 2017

Jamiroquai na zeven jaar terug

Na drie top 10-albums, scoorde Jamiroquai met Rock Dust Light Star in 2010  zijn eerste #1-album. Daarna ging Jay Kay met zijn band Jamiroquai die eindigde op 20 september 2014. Daarna bleef het stil rond de band. Naar het schijnt werd hij in de afgelopen jaren vader van twee dochters, dus had hij wel even wat anders aan zijn hoofd.

Automation, het achtste studioalbum van Jamiroquai, is het eerste in zeven jaar tijd. Dit keer geen eerste plaats, maar een vierde plek is ook niet verkeerd. Zeker als je bedenkt dat hij al zeven jaar geen hits meer heeft gescoord. Op 9 juli komt Kay met zijn band naar Rotterdam voor een optreden op het North Sea Jazz festival.

ALBUM TOP 5

1. (1)   Boef: Slaaptekort (derde week op #1)
2. (2)   Ed Sheeran: ÷ (Divide) (op ruim 37%)
3. (3)   Drake: More Life
4. EW  Jamiroquai: Automation
5. EW  Bob Dylan: Triplicate

#5 Bob Dylan: Triplicate
Triplicate van Bob Dylan is het derde album waarop hij liedjes zingt uit het grote American Songbook, nummers uit de tijd van Frank Sinatra. In 2015 kwam Dylan met Shadows In The Night (#2), vorig jaar met Fallen Angels (#7). Elk album van Triplicate kreeg een thema mee:
Plaat 1: Til The Sun Goes Down
Plaat 2:  Devil Dolls
Plaat 3: Comin’ Home Late
Dylan (75) nam de albums op in de Hollywood Capitol studio met zijn vaste live band. Hij produceeerde zijn 38e stduioalbum zelf,  onder de naam Jack Frost.

#8 Yellow Claw: Los Amsterdam
Op hun vorige album Bloof For Mercy (#27 in 2015) maakte Bizzey (=(Leonardo Roelandschap)) nog deel uit van Yellow Claw. In juni 2016 stapte Bizzey uit de groep, om meer tijd voor zijn familie te hebben en eigen projecten op te starten.

Jim Aasgier (Jim G.L. Taihuttu) en Nizzle (Nils Rondhuis) gingen verder met Yellow Claw en scoorden hits met Yade Lauren en DJ Snake & Elliphant. Die nummers staan op het nieuwe album Los Amsterdam, waaraan ook nog meegewerkt werd door Jonna Fraser, Quavo, Tinie Tempah, Juicy J en Lil Debbie.

#16 Mastodon: Emperor Of Sand
Emperor Of Sand is het zevende studioalbum van de Amerikaanse heavy metalband Mastodon, het eerste sinds Once More’ Round The Sun (#20 in 2014). Voor Emperor Of Sand ging het viertal opnieuw in zee met Brendan O’Brien, die ook hun album Crack The Skye (#56 in 2009), produceerde.

#18 Fresku / MocroManiac: Juice
De single ‘Witlof’ hoor je regelmatig op 3FM langskomen. Het nummer is één van de tracks van het album Juice, dat Fresku (= Roy Michael Raymond) en MocroManiac (=Abdelilah el Foulani) samen maakten.
De twee kennen elkaar sinds 2012 en hebben wederzijds ontzag voor elkaar. MocroManiac kijkt op tegen de veelzijdigheid van Fesku, die op zijn beurt MocroManiac als een echte entertainer ziet en daarom met hem de studio indook.

Voor Juice zonden Fresku en MocroManiac zich een tijdje af in een bungalowpark, samen met twee gitaristen en een laptop met de beats van producer Teeming. Daar ontstond het raamwerk voor Juice, waaraan ook nog Braz, Pietju Bell, Woenzelaar en Sarah Jane meewerkten.

#27 Ozark Henry: Us
In 2012 maakte Ozark Henry (= de Vlaming Piet Goddaer) een uitstapje met het Nationaal Orkest van België (NOB), dat 75 jaar bestond. De samenwerking leidde drie jaar later tot het album Paramount (#73 in 2015). Us is dan ook het eerste nieuwe album van Ozark Henry sinds Hvelreki (#26 in 2010).

Vorig jaar was Henry UNODC Goodwill ambassadeur om aandacht te vragen voor de problematiek van de mensenhandel. De confrontatie met het strafste en het lelijkste van de mens, heeft zeker invloed gehad op het schrijfproces van Us. Voor het album werkte hij samen met producer Tim Bran (London Grammar, Birdy, The Verve).

#29 Neil Diamond: 50th Anniversary Collection
Neil Leslie Diamond (New York, 24 januari 1941) begon na een jeugdkamp, waar folkzanger Pete Seeger optrad, met het schrijven van liedjes. In het begin omdat niemand in zijn familie dit had gedaan, maar later ook om de dingen die een teenager meemaakt van zich af te schrijven.

op commando liedje schrijven

Na een tijdje probeerde hij zijn nummers te slijten aan de muziekuitgeverijen van Tin Pin Alley. Uiteindelijk kreeg hij een contract bij Sunbeam Music Publishing: 16 weken lang liedjes schrijven voor $50 per week. Na die 16 weken werd het contract niet vernieuwd en stond Diamond op straat, maar wel met een hoop ervaring. Hij bleef dan ook liedjes schrijven, waarvan hij er enkele zelf opnam, maar nog altijd zonder succes.

het eerste success als componist

Dat succes kwam in 1965 met zijn nummer ‘Sunday Me’ voor Jay & the Americans, dat  een top 20-hit werd. Inmiddels had Diamond, na bijna zeven jaar flops, een eigen bedrijfje opgezet. Voor één van zijn liedjes had hij iemand nodig om het in te zingen. Hij vroeg daarvoor Ellie Greenwich, die samen met Jeff Barry al hun sporen verdiend had als songwriters, onder andere voor the Ronettes.

en als zanger

Uit die ontmoeting ontstond een samenwerking met Greenwich en Barry. Het gaf Diamond inspiratie die leidde tot het schrijven van de nummers ‘Sollitary Man’, ‘Cherry Cherry’ en ‘I Got The Feeling (Oh No No)’, die alle drie hits werden voor Neil Diamond zelf. Naast zijn eigen hits, scoorden onder andere the Monkees (‘I’m A Believer’), Elvis Presley en Cliff Richard hits met zijn nummers.

Wereldwijd verkocht Neil Diamond meer dan 120 miljoen platen. In ons land scoorde hij zo’n twintig hits, maar geen daarvan bereikte de eerste plaats. Dat lukte wel met de albums Beautiful Noise (10x in 1976) en Love At The Greek (7x in 1977).
50th Anniversary Collection is een box met drie cd’s, uitgebracht ter gelegenheid van zijn 50-jarige carrière. Afgelopen vrijdag, 7 april, is Diamond (76) begonnen aan de gelijknamige wereldtorunee, die hem op 23 september naar de Ziggo Dome in Amsterdam brengt.

#52 Goldfrapp: Silver Eye
Na een radiostilte van vier jaar, Tales Of Us stamt alweer uit 2014 en kwam tot #16, komt het Britse duo Goldfrapp met hun zevende studioalbum Silver Eye, Goldfrapp is vernoemd naar Alison Elizabeth Margaret Golfrapp (50). Voordat Alison in Middlesex kunst ging studeren, zong ze bij het Belgische dansgezelschap Dance Company Catherine Massin, dat toerde door Europa. Na haar studie was ze gastzangeres op albums van de Britse bands Orbitol en Tricky. Sinds 1999 vormt ze met William Owen ‘Will’ Gregory (57) het duo Goldfrapp, dat in 2001 hun eeste hitje scoorde met ‘Utopia’ (#94).

#74 Lacrim: Force & Honneur
Na MHD van MHD (#20 in 2016 en nog altijd genoteerd), is er weer een Franse rapper met succes in onze albumlijst: Lacrim met zijn tweede studioalbum Force & Honneur.

Lacrim, echte naam Karim Zenoud geboren in Parijs, op 19 april 1985, leefde veel op straat. Vanwege zijn gedrag werd hij op zijn elfde van school gestuurd en heeft sindsdien geen enkele school meer van binnen gezien. Net als Kodak Black (zie onder #88) heeft Lacrim ook meerdere keren achter de tralies gezeten. De laatste keer was in november 2016.

#88 Kodak Black: Painting Pictures
In het bezit van drugs, beschuldigd van verkrachting en overvallen. Geen lieverdje dus, straatrapper Kodak Black. Voor deze overtredingen zat hij meerdere keren in de gevangenis, kreeg een huisarrest opgelegd en vijf jaar proeftijd.

In februari ging het weer mis en sindsdien zit hij weer vast. Daardoor heeft hij de release van zijn debuutalbum Painting Pictures gemist en is zijn tournee voorlopig uitgesteld. Kodak Black, echte naam Dieuson Octave, geboren in Pompano Beach, viert op 11 juni zijn twintigste verjaardag, misschien wel (weer) in een cel. Painting Pictures is een weergave van het turbulente leven van Kodak Black.

#89 Body Count: Bloodlust
De Amerikaanse heavy metalband Body Count neemt de tijd. Na hun vorige notering, Violent Demise: The Last Days (#92 in 1997), duurde het tot 2006 eer de band met Murder 4 Hire kwam.
Vervolgens namen ze tot 2010 een pauze van vier jaar. Toch duurde het daarna nog vier jaar toen ze met Manslaughter kwamen. Bij ons waren ze twintig jaar uit het zicht, maar keren nu terug met Bloodlust, hun zesde studioalbum, binnen op #89.

#94 Midas: Heavy Moon

Met de rockband the Fudge lukte het niet helemaal. Maar nadat de band in 2013 ter ziele ging, probeert zanger/gitarist Midas het onder zijn eigen naam en met succes. Midas Treub, zoals deze muzikant uit Zutphen heet, studeerde in 2015 af aan het conservatorium in Amsterdam, toerde met the Common Linnets en schreef in Barcelona, Los Angeles, New York en Nashville met andere componisten de liedjes voor zijn debuutalbum Heavy Moon, dat uitgebracht is op Firey, het platenlabel van Ilse DeLange.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten