maandag 21 mei 2018

de Eurovisie Songfestival hits van 2018

Meer dan drie miljoen mensen zagen op zaterdag 12 mei 2018, Israël, de gedoodverfde favoriet, voor de vierde keer de winst binnenhalen en onze eigen Waylon eindigen op een teleurstellende achttiende plaats met 121 punten (89 van de vakjury, 32 televoters). De meeste punten kregen we van Duitsland, 10 van de vakjury, 12 van de televoters.

Tijdens de eerste halve finale was Israël ook al de grote favoriet (283 punten, 167 van de vakjury, 116 van de televoters). In de tweede halve finale kreeg Noorwegen de meeste punten (266), maar eindigde in de finale op de negende plaats. Waylon haalde tijdens de tweede halve finale de zevende plaats (174 punten, 127 van de vakjury, 47 van de televoters).

#40 Waylon: Outlaw In ‘Em (#18-Nederland)

Ondanks zijn lage notering in de finale, gaat ‘Outlaw In ‘Em’ van Waylon op herhaling op de 40e plaats. Dat is een flinke winst ten opzichte van de 84e plaats op 10 maart, maar ver verwijderd van de 14e plaats, vorig jaar van ‘Lights And Shadows’ door O’G3NE, dat elfde werd tijdens de finale.
Geen prijs dus voor Waylon op het Eurovisie Songfestival dit jaar. Maar misschien op 17  september wel in Paradiso in Amsterdam. Dan wordt de jaarlijkse Gouden Notekraker uitgereikt, een prijs door musici voor musici. Naast Waylon zijn ook Ronnie Flex, Broederliefde en Ruben Hein genomineerd. Tegen die tijd weten we misschien ook wie Nederland in 2019 mag vertegenwoordigen. Wij denken in Maan wel een goede kandidaat te zien. Vocaal kan ze alle kanten op, dat heeft ze de afgelopen jaren na haar Voice of Holland avontuur wel bewezen.

#60 Netta: Toy (#1-Israël)

Volgend jaar vind het ESF-circus voor de derde keer plaats in Jeruzalem. Daar is Netta Barzilai (Hod HaSharon, 22 januari 1993) grotendeels verantwoordelijk voor. In september 2017 deed Netta mee aan het vijfde seizoen van de talentenjacht ‘HaKokhav HaBa’. Tijdens de finale op 18 februari moest Netta het opnemen tegen drie andere acts, en dat deed ze met een mashup van ‘Gangnam Style’ van Psy en ‘Tik Tok’ van Kesha, won. Toen was ze dus ook al bezig met kippengeluiden.

statement

Een week na de finale, op 25 februari, werd bekend dat Netta met ‘Toy’ haar land zou vertegenwoordigen. Met het nummer wil ze een statement afgeven: kom voor jezelf op en houdt van jezelf. Vroeger werd ze veel gepest omdat ze te dik en niet slim genoeg zou zijn. Met de kippengeluiden geeft ze aan dat die mannen chickens zijn, oftewel lafaards.
De vraag is of het nummer gewonnen heeft vanwege de act met ‘kippengeluiden’ of omdat er opnieuw een statement wordt afgegeven? In 2014 won ‘Rise Like A Phoenix’ van Conchita Wurst, de man/vrouw met de baard, dat ten koste ging van the Common Linnets met 'Calm After The Storm'.

‘Toy’ is geen eigen nummer van Netta, maar geschreven door Doron Medalie en Stav Beger. Voor Medalie is het ESF geen onbekend gebied. Hij schreef nummers voor Eleni Foureira, die met ‘Fuego’ dit jaar de grootste bedreiging was voor Israël. Beger schreef diverse hits voor artiesten uit Israël, maar had nog nooit een liedje voor het ESF aangeleverd.

vierde keer

Tot 1978 had Israël nog nooit het Eurovisie Songfestival (ESF) gewonnen. In dat jaar won Izhar Cohen & the Alpha-Beta met ‘A-Ba-Ni-Bi’, waardoor het festival het jaar daarop in Jeruzalem plaatsvond.
In I979 won Israël opnieuw met Milk & Honey met ‘Hallelujah’. Maar doordat het festival in 1980 op 19 april zou plaatsvinden, en dat een nationale rouwdag is in Israël, trok het land zijn deelname terug. Daarop werd er geloot en mocht Nederland het festival organiseren. De voorlaatste keer dat Israël won, was in 1998: Dana International met ‘Diva’.

#83 Michael Schulte: You Let Me Walk Alone (#4-Duitsland)

De afgelopen drie jaar belandde Duitsland telkens in de onderste regionen. Dieptepunt was 2015 toen Ann Sophie’ met ‘Black Smoke’ 27e, laatste werd! Het roer moest om en na nog twee slechte jaren, schijnt Duitsland de weg omhoog te hebben gevonden. Althans dat maken we op uit een vierde plaats dit jaar voor ‘You Let Me Walk Alone’ van Michel Schulte.

Michael Schulte (Eckernförde, 30 april 1990), begon in 2008 met het zingen van covers, die hij plaatste op zijn YouTube kanaal. In 2012 werd hij derde bij the Voice of Germany, die werd gewonnen door Ivy Quainoo. In datzelfde jaar bracht Schulte zijn album Wide Awake uit.

De jaren daarop breidde het succes uit en dat was de ARD, de Duitse omroep niet onopgemerkt, waarop hij werd gevraagd om mee te doen aan ‘Unser Lied für Lissabon’, de Duitse voorronde voor het ESF. In januari schreef Schulte tien nummers, waarbij ‘You Let Me Walk Alone’ er bovenuit stak.
Het nummer gaat over zijn vader die overleed toen Michael Schulze nog maar veertien jaar oud was. Op 22 februari moest Schulte het opnemen tegen vijf andere deelnemers, waaronder Ivy Quainoo. Dit keer waren de rollen omgedraaid en belandde Schulte op de eerste plaats en werd Quainoo tweede.

‘You Let Me Walk Alone’ schreef Schulte met onder andere de Deense componist en producer Thomas Stengaard, die het klappen van de Eurovisie-zweep kent. In 2013 was hij mede-componist van ‘Only Teardrops’, het winnende liedje van Emmelie de Forest voor `Denemarken.

#96 Eleni Foureira: Fuego (#2-Cyprus)

Tot dit jaar zat er voor Cyprus niet meer in dan een vijfde plaats, drie keer: in 1982, 1997 en 2004. Maar al tijdens de eerste halve finale, was duidelijk dat ‘Fuego’ van Eleni Foureira een geduchte concurrent zou zijn voor ‘Toy’ van Netta, dat in beide finales eerste werd. En zowel in de halve finale als finale, moest Foureira genoegen negen met een tweede plaats. 
Eleni Foureira (geboren als Entela Fureraj, in Fier, Albanië op 7 maart 1987), vluchtte na de Albanese anarchie van 1997 met haar ouders naar Griekenland. Na een korte periode in de meidengroep Mystique, bracht ze in 2010 haar album Eleni Foureira uit. Naast zingen, danst  en acteert ze ook.

aanhouder wint

Met ‘Fuego’ deed ze voor het eerst mee voor Cyprus. Wel heeft ze meerdere keren geprobeerd om voor Griekenland mee te doen. De meest succesvolle keer was in 2010, toen ze tweede werd Giorgis Alkaios & Friends met ‘Opa’, dat op het festival als achtste eindigde.

‘Fuego’ is geschreven door vier personen. We lichten er twee uit. Zweeds-Griekse componist/producer Alex Papaconstantinou,, die hits schreef voor onder andere Jennifer Lopez, Enrique Iglesias en Loreen, winnares in 2012 met ‘Euphoria’. De tweede is de Braziliaans-Zweedse componist Geraldo Sandell. Als Teddy Sky schreef hij diverse hits voor Jennifer Lopez, One Direction en Madcon.

terugval

Vier hits levert het Eurovisie Songfestival 2018 dus op, even veel (of weinig) als in 2016 en twee minder als in 2017. ‘Amar Pelos Dois’ van de Portugese winnaar Salvador Sobral, stond vorig jaar een weekje op de 35e plaats. Dit jaar komt de winnaar, Netta met ‘Toy’, niet verder dan de 60e plaats Maar het kan nog slechter. ‘1944’ van Jamala, #1 voor Oekraïne in 2016, kreeg helemaal geen notering. In 2013 leverde het ESF nog dertien (!) hits op.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten